3 Voor- En Nadelen van een VPN

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een VPN te gebruiken. Door een VPN tussen jouw apparaat en het internet te zetten kun je een stuk anoniemer over het internet surfen en jouw gevoelige gegevens beschermen tegen big-tech bedrijven en overheden.
Maar wat zijn de grootste voordelen en nadelen van het gebruik van een VPN? In dit artikel behandelen we de 3 grootste voordelen en nadelen van een VPN.

3 Voordelen van een VPN

Een VPN gebruiken levert veel voordelen op, vooral op het gebied van veiligheid. Hieronder delen we 3 grote voordelen van een VPN verbinding.

1. Je gegevens zijn (veel) beter beschermd

Als je via een VPN gebruik maakt van het internet zijn jouw persoonlijke, gevoelige gegevens vele malen beter beveiligd en afgeschermd.
In de eerste zin omdat al het verkeer via een VPN via een beveiligde, versleutelde verbinding verstuurt word. Dit in tegenstelling tot het ‘normale internet’.

2. Je kunt content kijken die afgeschermd is voor bepaalde regio’s (geo-blokkade)

Steeds vaker is content afgeschermd voor bepaalde regio’s. Een goed voorbeeld is Netflix: series en films die in de USA wel beschikbaar zijn zijn dat soms niet in Nederland. Dat heeft met licenties en rechten te maken welke per land los verkocht worden.
Met een VPN kun je alsnog deze content bekijken ook al ben je niet in de USA (of welk land dan ook). Door een IP te gebruiken uit het land van de afgeschermde content omzeil je deze blokkades en kun je de content gewoon bekijken.

3. Extra beveiliging tegen hackers en cybercriminaliteit

Als iets de laatste jaren uit de hand aan het lopen is, is het hacking en cybercriminaliteit. Ook jij kunt hier slachtoffer van worden.
Tenzij je een VPN gebruikt. Met een VPN en de versleutelde verbindingen bescherm je jezelf tegen hackers en andere criminelen. Ze kunnen namelijk niet meer zomaar je gegevens ontfutselen, zelfs niet als ze op hetzelfde netwerk als jij zitten.

3 Nadelen van een VPN

Een VPN heeft niet alleen maar voordelen. Hieronder vind je 3 nadelen welke als hinderlijk bevonden kunnen worden.

1. VPN’s kunnen geblokkeerd worden

Diensten als Netflix blokkeren vaak VPN diensten als gevolg van het omzeilen van de geoblokkades. Dit om te voorkomen dat zijzelf juridische gevolgen krijgen van het niet legitiem kijken van bepaalde content in specifieke landen. Dit is echter een kat- en muisspel.

2. Een VPN kan illegaal zijn

Maar wees gerust: in Europa is een VPN sowieso legaal. Je ziet vaak in landen waar discutabele regimes heersen dat een VPN illegaal is. Denk aan landen zoals Rusland, China en Saoedi-Arabië.

3. Een VPN kan je verbinding langzamer maken

Simpelweg om het feit dat jouw verbinding met het internet eerst via de VPN verbinding verstuurt word en vice versa.
Als je gebruik maakt van de grotere VPN providers zul je hier in de praktijk nauwelijks hinder van ondervinden. Echter kan dit nadeel wel een probleem worden als je met minder grote partijen in zee gaat welke minder server capaciteit hebben.

Conclusie: De voordelen wegen op tegen de nadelen

Als je het ons vraagt dan wegen de voordelen ruimschoots op tegen de nadelen van een VPN. Wil jij meer online privacy en beter beveiligd zijn tegen malafide zaken dan raden wij het gebruik van een VPN aan.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Jouw Smart Home
Logo