Beste smart home slimme verlichting

Smart home systemen zijn tegenwoordig bijna niet meer weg te denken uit ons huishouden. Het gebruik van deze systemen kan niet alleen bijdragen aan de veiligheid, zoals een slimme deurbel of camera systeem. Maar ook aan het besparen van energie, zoals bij een slimme thermostaat. In deze blog wordt stilgestaan bij het smart home systeem van slimme verlichting.

Voordelen slimme verlichting

Bij verlichting met een smart home systeem is het belangrijk dat het goed functioneert, makkelijk is in te stellen en uiteraard ook makkelijk is in gebruik. Redenen om te kiezen voor een slimme lamp kan zijn om de verlichting te reguleren en deze om een bepaalde tijd uit of aan te schakelen. Zo staan de lampen nooit onnodig aan wat scheelt in energieverbruik. Daarnaast is het niet alleen fijner thuiskomen in een verlicht huis, het is ook veilig wanneer je voor langere tijd van huis bent omdat het de indruk wekt dat er nog iemand in huis is. De mogelijkheden bij deze lampen zijn zeer divers. Zo zijn er simpele systemen die alleen een aan of uit functie hebben op afstand. Of kun je kiezen voor een geavanceerder systeem waarbij je niet alleen de helderheid en kleur kunt aanpassen maar ook kunnen deze lampen samenwerken met de andere smart home apparaten in je huis.

Slimme verlichting van Philips Hue

Vrijwel de bekendste slimme lampen van dit moment zijn de Philips Hue lampen. Het mooie van deze lampen is dat ze samenwerken met vrijwel elk smart home systeem. Philips Hue heeft een app die makkelijk in gebruik is en waardoor je nog meer haalt uit je lampen. Zo kun je de kamer langzaam dimmen of instellen naar je persoonlijke wensen, allemaal los van elkaar, voor elke kamer een andere sfeer. Door het gebruik van de verschillende kleurinstellingen kun je optimaal ontspannen of concentreren. Het is makkelijk te installeren, de lampen vervang je gewoon met de lampen die je al hebt hangen.

Slimme verlichting van Xiaomi Yeelight

Een andere minder bekende maar goede smart home lamp is Yeelight. Yeelight is een dochteronderneming van het Chinese merk Xiaomi, vooral bekend van hun smartphones maar sinds 2018 maken ze ook slimme verlichting.

Kwalitatief zijn de lampen minder goed dan die van Philips Hue maar de prijs is ook stukken lager. Een ander verschil is dat het assortiment van Yeelight veel uitgebreider is, zo hebben ze bijvoorbeeld een hele leuke design bedlamp met een timer of een handig nachtlampje voor op de kinderkamer. Een aantal jaar geleden was het grootste verschil tussen Philips en Yeelight het aantal lumen, deze lagen bij de Philips Hue rond de 800, terwijl de Yeelight vaak niet boven de 600 uitkwam. Tegenwoordig bij de nieuwere producten scheelt het aantal lumen zo weinig dat het lijkt of de lampen even fel zijn.

Conclusie

Wanneer je een volledige smart home ervaring wilt creëren is het belangrijk dat de apparaten goed met elkaar verbinden. De Xiaomi Yeelight gebruikt hiervoor Wifi om een verbinding tot stand te brengen terwijl de Philips Hue dat met Bluetooth of Zigbee doet. Nooit met beide dus let op welke versie je koopt.
Vindt je het dus belangrijk om veel extra opties te hebben, kies dan voor de Philips Hue maar zoek je simpele lampen die je met je telefoon kunt besturen dan is de Yeelight van Xiaomi een aanrader.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Jouw Smart Home
Logo