De domotica controller

Dit artikel gaat over het ‘brein’ van een smart home installatie. Een apparaat dat de rest van de intelligente apparaten aanstuurt en daarvan statusgegevens opvraagt. Wat is domotica? Telematica is een woord dat al heel lang bestaat. Dat is een samentrekking van telecommunicatie en informatica. Telematica omvat namelijk gegevensuitwisseling via telecommunicatiekanalen en de bewerkingen die op de gegevens plaatsvinden. Domus is Latijns voor huis en zo kom je bij domotica: inhuis telematica.

Communicatieprotocol

Voor de uitwisseling van gegevens moeten twee apparaten hetzelfde communicatieprotocol gebruiken. Je kunt het zien als een standaard envelop. Als een apparaat bijvoorbeeld een instructie naar een ander apparaat wil sturen, dan gaat die in zo’n standaard envelop. Het ontvangende apparaat weet hoe de envelop open gaat en leest dan de instructie. Dus hetzelfde protocol is een basisvoorwaarde om communicatie mogelijk te maken.

Gecentraliseerde of gedistribueerde intelligentie

Je kunt apparaten in een telematicanetwerk allemaal min of meer gelijkwaardig maken, waardoor het functioneren van het netwerk niet afhangt van een apparaat. We praten dan van gedistribueerde intelligentie. Je kunt ook een apparaat (veel) meer intelligentie geven dan anderen, wat gecentraliseerde intelligentie wordt genoemd, en dat het functioneren van het netwerk afhangt van dat apparaat. Zo werkt een domotica-netwerk en het centrale apparaat heet een domotica controller of hub. Voor een netwerk met een grote geografisch spreiding is gecentraliseerde intelligentie niet acceptabel, maar voor een lokaal netwerk is dat niet zo’n probleem. De kosten van andere apparaten die op het netwerk worden aangesloten, kunnen zo omlaag. De nadruk van een intelligentie thermostaat ligt op het regelen van de temperatuur en blijft de communicatiefunctionaliteit beperkt tot een minimum.

De functionaliteit van de controller

De hub wisselt dus gegevens uit met alle intelligente apparaten in het netwerk. De controller dient te weten hoe alle apparaten in het netwerk functioneren. De controller moet bijvoorbeeld weten welke opdrachten een intelligente thermostaat kan interpreteren, welke gegevens het terugstuurt en welke statusgegevens beschikbaar zijn. Naast deze operationele taak, stelt de controller ook de andere intelligente apparaten in. De controller communiceert ook met een app op een PC en/of een mobiele telefoon. Met die laatstgenoemde apparatuur beheer je de controller en bovendien kan de controller zelfstandig informatie naar beheersystemen sturen. Dat is belangrijk als een intelligent apparaat iets onwenselijks heeft gedetecteerd of de controller geen contact kan maken met een intelligent apparaat.

Merkkeuze

Bij de aanschaf van een domotica controller dien je erop te letten welke apparaten ermee kunnen worden aangestuurd. Het streven zal namelijk zijn om een integraal systeem te hebben en niet meerdere controllers, die elk een subset van de intelligent apparatuur in huis aanstuurt.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Jouw Smart Home
Logo