De Xiaomi hub is een interessante optie

Een smart home systeem bestaat uit een aantal intelligente apparaten, een hub en een app. Intelligente apparaten zijn apparaten die in een woning een specifieke functie vervullen, maar daarnaast kunnen die ook gegevens uitwisselen met een ander apparaat. Dat apparaat wordt een hub genoemd. Met andere apparaten worden geen gegevens uitgewisseld. Met een app op een computer of mobiele telefoon worden de instellingen van alle intelligente apparaten gemaakt en op de hub gezet. Ook kunnen met de app commando’s naar de hub worden gestuurd, die de hub kan doorsturen naar intelligente apparaten, afhankelijk van de inhoud van de commando’s. Tenslotte kunnen intelligente apparaten statusinformatie naar de hub sturen, die ook weer kan worden doorgezonden naar de app.

De rol van de hub

In de voorgaande paragraaf is uitgelegd dat een hub een centrale rol speelt in een smart home systeem. Onder meer ontvangt een intelligente thermostaat zijn instellingen van de hub, terwijl dat vroeger handmatig gebeurde. Als je de actuele temperatuur in de ruimte wilt weten, dan kan je met de app een opdracht naar de hub sturen, die vraagt de temperatuur dan op bij de intelligente thermostaat en stuurt het antwoord door naar de app. Er zijn echter ook situaties, waarin een intelligent apparaat ongevraagd een bericht stuurt naar de hub, en dat is maar goed ook. Daarbij gaat het om alarmen, zoals bijvoorbeeld een brand- of inbraakalarm. Stel een deur heeft een verbreekcontact. Als dat contact wordt verbroken, dan wil je dat zo snel mogelijk weten, om te kunnen onderzoeken wat er aan de hand is. Voor de communicatie tussen apparaten is het nodig dat ze hetzelfde communicatieprotocol gebruiken. Dat zijn afspraken over hoe berichten worden uitgewisseld. Dat staat los van de inhoud van de berichten. Communicatieprotocollen die voor smart home systemen worden gebruikt worden, zijn onder meer wifi, Z-wave, X10 en Zigbee. Na in algemene termen de rol van de hub te hebben uitgelegd, gaan we nu in op de Xiaomi hub.

De hub van Xiaomi

Voluit wordt de hub van Xiaomi ook wel de Xiaomi Aqara Smart Home Hub genoemd. Voor deze hub zijn drie apps beschikbaar, die niet allemaal dezelfde functionaliteit bieden: Mi Home, Home Kit (Apple) en Aqara Home. De hub heeft de vorm van een grote stekker en je steekt hem dan ook direct in een stopcontact, dus zonder snoer. Voor de communicatie met intelligente apparaten gebruikt de hub het Zigbee protocol. Zoals gezegd kan de hub ook met de Home Kit app worden aangestuurd en kunnen met Apples Siri gesproken opdrachten aan de hub worden gegeven. Je kunt tot 32 intelligente apparaten met de hub aansturen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Jouw Smart Home
Logo