Hoe kan je energie besparen?

Energie is kostbaar. Behoefte aan energie neemt toe. De meeste mensen willen echter wel energie besparen. Minder energie gebruiken is niet eenvoudig. Kijk maar om je heen. We gebruiken apparaten die energie nodig hebben om te werken. Gaskachels en gasfornuizen, vaatwassers, elektrische ovens, magnetrons, computers, televisie, wasmachines, drogers… In de koudere maanden van het jaar gebruiken we erg veel energie om huizen te verwarmen.

Hoe kan je energie besparen?

Energie besparen kan op veel manieren. Om direct energie te besparen kun je zelf meteen al een paar praktische veranderingen aanbrengen in je dagelijks energiegebruik. Gebruik om te beginnen zo min mogelijk elektrische apparaten. Vraag jezelf af welke elektrische apparaten je werkelijk nodig hebt. Gladde vloeren, gemaakt van tegels of hout, kun je bijvoorbeeld prima met een bezem schoonvegen. Tapijten, vloerbedekking en matten kun je alleen goed stofvrij maken met een stofzuiger. Vraag je steeds af hoe mensen vroeger leefden, in de tijd dat ze geen elektrische apparaten hadden en geen gas. Vloeren stofvrij maken deden ze toen ook met bezems, maar tapijten maakten ze stofvrij met de mattenklopper. Er werd geen gebruik gemaakt van elektrische apparaten. Apparaten die vroeger niet bestonden zijn bijvoorbeeld stofzuigers, handmixers, wasmachines, wasdrogers, een haarföhn, koffiezetapparaten, televisie, computer, enzovoorts. We kunnen makkelijk leven zonder een deel van dergelijke apparaten. Maar hebben we dat er voor over om meer energie te besparen?

Thermostaat lager zetten

Zet de thermostaat een paar graden lager. Als je echt energie wil besparen is de thermostaat een paar graden omlaag zetten een zeer goede manier. Wen aan minder warmte. Vroeger hadden mensen maar een kachel en die stond in de huiskamer. De kachels stookte men op kolen, turf en hout. Alle andere kamers waren in de winter steenkoud. Mensen droegen wollen kleding en geen dunne overhemden of bloesjes. Kleed je dus warmer als je energie wilt besparen. Maak gebruik van kleding van wol of fleece. Zet de thermostaat nog lager voordat je gaat slapen.

Zonnepanelen en isolatie

Hoe kan je energie besparen door je huis energievriendelijker te maken? Kleine ramen zijn energievriendelijker dan grote. Met zonnepanelen wordt de zon gebruikt om elektriciteit op te wekken. Door je huis te laten isoleren wordt warmte beter vastgehouden in huis. De voor- en nadelen van zonnepanelen zijn discutabel. Zonnepanelen zijn duur in aanschaf. Zolang energieprijzen blijven stijgen is het niet altijd duidelijk of ze zichzelf terugverdienen. Wat muurisolatie betreft: er wordt gebruikgemaakt van pur schuim of andere chemische isolatieproducten die niet goed zijn voor het milieu. Vroeg of laat komen deze producten in het milieu terecht. Een ander nadeel van bijvoorbeeld pur is dat het eenmaal uitgehard, na een paar jaar krimpt. Mogelijk moet de isolatie dan opnieuw worden aangevuld om muren geïsoleerd te houden. Buitenmuren isoleren met extra isolatiemateriaal in de vorm van isolerende platen aan de buitenkant van de woning, is mogelijk een goede wijze om huizen te isoleren.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Jouw Smart Home
Logo