Niko smart home

We gaan het in dit artikel hebben over Niko smart home producten. Smart home is een tamelijk nieuwe ontwikkeling, maar voordat daarop in te gaan enige woorden over de fabrikant. Niko is een Belgisch bedrijf dat al in 1919 door de gebroeders Alphonse en Werner De Backer werd opgericht. De naam Niko komt van de vestigingsplaats Sint-Niklaas. Het bedrijf werd Belgisch marktleider met schakelaars en stopcontacten. Dat het bedrijf zich bezig is gaan houden met smart home is een logische stap naar voren en eigenlijk ook wel onvermijdelijk.

Smart home

Smart home is een ontwikkeling die niet meer te stoppen is en daar is ook helemaal geen reden toe. Bij een smart home praten we over een draadloos netwerk in een woning, maar in kantoren kan ook, waarop allerlei intelligente apparaten zijn aangesloten. Intelligent wil zeggen dat een apparaat elektronica bevat, die het in staat stelt om diverse taken uit te voeren. Dat kan kan zijn een opdracht die het apparaat via het netwerk ontvangt of zelfstandig door waarnemingen van eigen sensoren. Het netwerk heeft een centraal controle centrum. Dat apparaat wordt hub genoemd. Alle apparaten hebben daar een verbinding (draadloos) mee. Smart home systemen omvatten ook een app voor een mobiele telefoon dat communiceert via de hub. Dan kan je vanaf elke willekeurige plek opdrachten naar je Smart home systeem sturen, gegevens opvragen en automatisch waarschuwingen ontvangen. Smart home apparaten kunnen heel veel verschillende vormen aannemen en doelen hebben, zoals het doen bewegen van installaties, een zonnescherm bijvoorbeeld, inbraak- en brandalarm, temperatuur- en lichtregeling en veel meer.

Het Niko aanbod

De Niko hub wordt altijd in combinatie met de Niko Home Control programmeersoftware voor Windows en Mac gebruikt. Daarmee kunnen de acties, die het Niko smart home systeem moet uitvoeren, worden geprogrammeerd. Daarnaast bestaat er natuurlijk de app voor Android en iPhone. Het Niko Home Control systeem stuurt ook producten van andere fabrikanten aan. Een voorbeeld is Bose. Je kunt Bose audio-apparaten harder en zachter zetten, afspeellijsten maken en veel meer. Naast de app omvat het Niko systeem ook schakelaars. Er is bijvoorbeeld een schakelaar, die je kunt gebruiken als je het huis verlaat. Met een druk daarop schakel je lichten uit, zet je de verwarming lager, schakel je het alarm in, enzovoorts. Er is een dimmer die op afstand te bedienen is. Een slimme schakelaar om elektromotoren aan te sturen, bijvoorbeeld van een zonnescherm, slimme wandcontactdozen, slimme bewegingssensoren en ga zo maar door. Er is een deurbel met videocamera en luidspreker voor toegangscontrole. Niko levert geen apparaten voor temperatuurregeling, maar compatibele apparaten daarvoor kunnen wel met Niko Home Control worden aangestuurd.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Jouw Smart Home
Logo