Oké Google, stel apparaat in

Snel en makkelijk apparaten koppelen met Google Home

Heb jij ook een Google Home smart speaker in je huis? Dan zit jij misschien ook wel eens te ‘prutsen’ als je andere apparaten aan je speaker wilt koppelen. Het is heel eenvoudig. Je hoeft alleen maar ‘Oké Google, stel apparaat in’ te zeggen. Supermakkelijk. Toch lukt het veel mensen niet om op deze manier hun apparaten met het Google Home Nest te koppelen. In dit artikel geven we tips en leggen we uit hoe het ook jou gaat lukken.

Wat is Google Home?

Het Google Home Nest is een smart speaker. Er komt, net als bij alle andere speakers,  geluid uit. Maar het bijzondere van de Google Home speaker is dat het nog veel meer functies heeft. Je kunt deze speaker met je stem bedienen. Daarnaast kun je allerlei apparaten aan deze speaker koppelen. Apparaten van Google, maar ook apparaten van alle andere merken. Heel eenvoudig door te zeggen: ‘Oké Google, stel apparaat in’.

Apparaten koppelen met spraak

Misschien vraag je je af waarom je een apparaat door middel van spraak wilt koppelen? Het antwoord is erg eenvoudig: Het is gewoon veel makkelijker. Moest je voorheen allerlei knopjes indrukken, kabeltjes met elkaar verbinden en apparaten dicht bij elkaar in de buurt zetten, dat is nu allemaal verleden tijd. Je kunt door middel van een gesproken commando je Google Home speaker met je televisie of met je verlichting koppelen. Het enige dat je hoeft te doen is de woorden: ‘Oké Google, stel apparaat in’ te zeggen. Supersnel en eenvoudig kun jij nu ieder apparaat koppelen.

Waarom lukt het koppelen niet?

Een veelgestelde vraag is waarom het koppelen niet lukt. Het probleem zit in dit geval vaak in het feit dat je een apparaat van een ander merk met de Google Home speaker wilt koppelen. Wat veel mensen niet weten, is dat je dan in veel gevallen nog een extra tussenstap moet maken. Je moet beide apparaten op de juiste manier instellen om zo een goede verbinding tot stand te krijgen. Het voordeel is wel dat als je de apparaten eenmaal succesvol met elkaar verbonden hebt, dat je er geen omkijken meer naar hebt. De verbinding blijft en de Google Home speaker blijft het apparaat herkennen. Ook als je het een tijdje niet meer hebt gebruikt.

Koppel apparaten door middel van spraak

Je moet er allereerst voor zorgen dat je de Google Home speaker goed hebt geïnstalleerd. Daarvoor kun je de handleiding van Google volgen. Als je dan een ander apparaat wilt koppelen aan je speaker dan hoef je alleen maar te zeggen: ‘Oké Google, stel apparaat in’. Je Google apparaat zal dan precies antwoorden wat je moet doen. Volg dat op en je apparaat is binnen no-time gekoppeld.

Je moet op het apparaat dat je wilt koppelen een aantal handelingen verrichten. Je Google Home speaker is hierbij jouw gebruiksaanwijzing. Deze manier van koppelen geldt alleen als je een Google apparaat met je Google Home speaker wilt koppelen. Wil je een apparaat van een ander merk koppelen aan je speaker, dan zul je eerst de app van dat merk moeten koppelen aan het apparaat. Pas daarna kun je het apparaat koppelen aan je Google Home speaker.

Het koppelen van een Google apparaat lukt niet

Lukt het niet om je Google apparaat met je Google Home speaker te koppelen? Dan kun je het beste het apparaat resetten. Bij de meeste apparaten doe je dit op eenzelfde manier. Namelijk door tegelijk de twee volumeknoppen even ingedrukt te houden, net zolang totdat het apparaat zichzelf reset. Als het apparaat gereset is, dan kun je weer proberen om het via spraak, dus via ‘Oké Google, stel apparaat in’ te koppelen. Je Google Home speaker leidt jou dan door de stappen die je moet nemen om het apparaat in te stellen. Die stappen zijn:

 1. Allereerst moet je het apparaat dat je wilt koppelen met je Google Home speaker aansluiten op netstroom.
 2. Open de Google Home app op je telefoon.
 3. Klik op het plusje links bovenin de hoek.
 4. Klik dan op ‘apparaat instellen’.
 5. Klik vervolgens op ‘nieuwe apparaten instellen’.
 6. Geef dan aan in welk huis je je apparaat wilt toevoegen.
 7. De app gaat nu automatisch op zoek naar het apparaat dat je wilt toevoegen. Als het apparaat gevonden is, dan volg je de stappen in de app.

Het koppelen van een apparaat van een ander merk

Zoals gezegd is het koppelen van een apparaat van een ander merk iets ingewikkelder. Je moet dan eerst het andere apparaat installeren via de app van het merk. Als je dat hebt gedaan, dan is het koppelen met de Google Home speaker heel eenvoudig. De stappen zijn dan:

 1. Allereerst installeer je het product van het andere merk. Daarna zet je het apparaat aan. Het apparaat moet goed werken.
 2. Dan open je de Google Home app op je telefoon.
 3. Klik op het plusje links bovenin de hoek.
 4. Klik op ‘Heb je al iets ingesteld?’.
 5. Dan zoek je in de lijst het merk van het product op, of zoek op de naam van de app. Soms staat het namelijk onder de naam van de app weergegeven.
 6. Geef vervolgens aan in welk huis je je apparaat wilt toevoegen.
 7. Tenslotte vul je de inloggegevens van het apparaat in en koppel je het met Google Home.

Gebruik een ander apparaat om je apparaat mee te koppelen

De meeste apparaten kun je op de manieren zoals hierboven beschreven staan koppelen. Heel af en toe heb je een apparaat waarvan het lijkt dat het gewoon niet te koppelen is met de Google Home speaker. Toch is het niet onmogelijk. Je hebt dan alleen een extra apparaat nodig. Een voorbeeld van zo’n apparaat is Homey. Met dit apparaat kun je alle apparaten met elkaar koppelen. Ook apparaten die volgens een ander communicatieprotocol werken. Homey is eenvoudig in gebruik en kan echt alle apparaten met elkaar koppelen. Je communiceert overigens niet met Homey, maar altijd met je Google Smart speaker.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Jouw Smart Home
Logo