Top 3 smart home deursloten

Dit artikel gaat over smart home deursloten. Wat is een smart home deurslot? We beginnen met het slimme deurslot. Wat is dat voor een slot en waarin is een smart home deurslot anders? Op die vragen gaan we in. We sluiten af met korte beschrijvingen van een aantal top smart home deursloten. Smart home wordt ook wel aangeduide met Domotica.

Slim deurslot

Een deurslot kan je van buitenaf zonder gebruik van een fysieke sleutel openen. Het deurslot reageert op draadloos ontvangen commando’s. Om die reden de aanduiding slim deurslot. Er dient een apparaat te zijn, waarmee je de commando’s kunt verzenden. Dat zouden we een elektronische sleutel kunnen noemen. Zo’n elektronische sleutel heeft de vorm van een app op een smartphone of een afstandsbediening.

Smartphone

Je installeert op je smartphone een app. Daarmee kan je het deurslot bedienen. Een smartphone biedt twee vormen van draadloze communicatie, namelijk middels wifi en bluetooth. Dat betekent dat een slim deurslot ook tenminste een van die twee mogelijkheden moet bieden. Voor wifi heb je in je woning een router nodig. De communicatie verloopt dan via die router. Bluetooth-communicatie gaat direct tussen het slot en de smartphone.

Afstandsbediening

Vaak is het (ook) mogelijk om een slim deurslot te openen met een afstandsbediening. Die heeft dan doorgaans de vorm van een sleutelhanger.

Domotica

Een domotica deurslot is als een slim deurslot, maar kan een onderdeel vormen van domotica, samen met allerlei andere intelligente apparaten. Een smart home wordt vanaf een app bestuurd. Alle communicatie verloopt via een hub. De smartphone (of eventueel een tablet) met app communiceert middels wifi via een router met de domotica hub. Alle intelligente apparaten communiceren met de hub, maar niet per se middels wifi. Dat geldt ook voor het deurslot. Als het deurslot wordt geopend om binnen te komen, dan kan dat bijvoorbeeld ‘s nachts betekenen dat een lamp aangaat. Als het slot wordt geopend om de woning te verlaten, dat kan tot gevolg hebben dat automatisch de verwarming lager wordt gezet. Er zijn legio mogelijkheden. Die hangen af van welke slimme apparaten nog meer in de woning worden gebruikt.

Top

Interessante domotica deursloten zijn:

Er zijn meer slimme deursloten, maar die kunnen geen onderdeel vormen van een domotica-systeem.

Nuki Smart Lock 3.0

Het Nuki Smart Lock 3.0 wordt aan de binnenkant van een deur op een cilinderslot geplaatst en komt over de bestaande sleutel. Het apparaat draait de sleutel. Het werkt met zowel wifi als bluetooth. Het kan worden opgenomen in de domoticasystemen Amazon Alexa, Google Assistant, Homey, IFTTT en Apple HomeKit.

Yale Linus slot

Het Yale Linus slot plaats je net als het Nuki Smart Lock 3.0 op een bestaand cilinder slot en werkt op dezelfde manier. Voor de bediening op afstand is de Yale Connect bridge nodig. Die bridge werkt met Google Home, Alexa, Apple HomeKit en IFTTT.

Danalock V3

Het Danalock V3 slot wordt op dezelfde manier gebruikt en werkt op dezelfde manier als de vorige twee. Het kan echter alleen worden opgenomen in Apple HomeKit.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Jouw Smart Home
Logo