Trådfri Google home, een interessante combinatie

Een smart home, ook wel domotica genoemd, systeem is een draadloos netwerk van intelligente apparaten in een woning. Elk apparaat daarvan heeft zijn eigen functie in het geheel. We praten dan onder meer over intelligente lampen, thermostaten, stopcontacten, brand- en inbraakalarm en meer. Dergelijke apparaten worden aangestuurd door een centraal apparaat dat een domotica controller of hub wordt genoemd. De hub moet gegevens kunnen uitwisselen met de diverse aangesloten apparaten, en moet van elke apparaat weten hoe dat kan worden ingesteld, configureren genoemd, welke opdrachten kunnen worden gegeven en welke gegevens kunnen worden terugontvangen. Maar ook wisselt de hub gegevens uit met een app op een mobiele telefoon of computer. Via die app communiceer je met de hub. Dus de keten begint met dat jij via de app communiceert met de hub en daar de instellingen, beslissingscriteria en -algoritmes van alle intelligente apparaten opslaat. De hub sluist je opdrachten door naar die apparaten. En tenslotte de intelligente apparaten die de eindstations zijn.

Google Home

Een van de merken voor een smart home systeem is de Google Nest familie van intelligente apparaten. Google biedt hubs in een paar vormen. Verder is er natuurlijk een app: Google Assistent. Een belangrijke karakteristiek van die hubs is dat ze spraakopdrachten kunnen interpreteren en die kunnen vertalen in een specifieke opdracht voor een intelligent apparaat. Dat kan bijvoorbeeld een beeldscherm zijn. Via Chromecast kan je dan video’s afspelen.

Trådfri

Ikea heeft onder naam Trådfri een serie smart home producten op de markt gebracht. We praten dan over apparaten op het gebied van elektriciteitsvoorziening, bewegingssensoren, afstandsbediening, verlichting, wifi luidsprekers in diverse vormen (incl. een lamp), en rolgordijnen. Er bestaat dus een overlap tussen de Trådfri en Google Nest aanbiedingen van intelligente apparaten. Trådfri omvat ook een hub. Deze hub en de Trådfri Home smart app werken samen met onder meer Amazon Alexa, Apple HomeKit en Sonos.

Trådfri Google home koppeling

Je kunt een koppeling realiseren tussen Trådfri en Google Home. Dan heb je de Trådfri en Google Home hubs nodig, en de Google Assistent App. Bij de aanschaf van intelligente apparaten kan zo kiezen tussen die van Google Nest en Trådfri. Er zijn typen apparaten die alleen onderdeel zijn van Google Nest en anderen die alleen deel zijn van Trådfri. Voorbeeld van die eersten zijn de Google Nest intelligente videocamera’s en van de tweeden de Trådfri intelligente rolgordijnen. Met de koppeling kan je onder meer die Trådfri intelligente rolgordijnen regelen met spraakopdrachten. Dat laatste is niet mogelijk met louter Trådfri apparatuur.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Jouw Smart Home
Logo