Van Z wave sensors bestaat een breed aanbod

Dit artikel gaat over intelligente sensoren voor smart home systemen, die met het z wave communicatieprotocol werken. We gaan in op wat een smart home systeem is. Vervolgens leggen we in het kort uit wat het z wave communicatieprotocol is. Ter afsluiting hebben we het over welke typen intelligente sensoren zoal bestaan, die het z wave protocol gebruiken.

Smart home systeem

In een smart home systeem worden allerlei apparaten vervangen door intelligente versies. Die bestaan voor veel typen apparaten. Met intelligent wordt bedoeld dat een apparaat in staat is tot draadloze communicatie. Via die communicatie worden opdrachten ontvangen. Afhankelijk van het type apparaat kan dat ook een alarmbericht versturen. Er zijn intelligente componenten voor de verlichting, bijvoorbeeld lampen, dimmers en schakelaars. Maar ook thermostaten, rolluiken, inbraak- en brandalarmsystemen en meer. Laatstgenoemde systemen gebruiken sensoren. Onder meer praten we dan over bewegingssensoren, sensoren voor branddetectie, lichtsensoren en verbreekcontacten. Alle genoemde intelligente apparaten communiceren met een hub, die op zijn beurt wordt aangestuurd door een app op een computer of mobiele telefoon. De hub is het doorgeefluik voor de gegevensuitwisseling tussen de app en de intelligente apparaten. Een andere functie van de hub is de opslagplaats voor de instellingen.

Z-wave communicatieprotocol

Voor de gegevensuitwisseling tussen twee apparaten wordt een communicatieprotocol gebruikt. Dat zijn afspraken over hoe gegevens worden uitgewisseld. Dat kan zijn een algemeen protocol zoals wifi en bluetooth, maar ook een protocol dat speciaal voor smart home systemen is ontwikkeld. Een van die communicatieprotocollen is z wave. Dat is in 1999 geïntroduceerd. Er is een alliantie van diverse bedrijven, die het z wave protocol ondersteunen. Het aantal intelligente apparaten met het z wave protocol neemt gestaag toe. Mobiele telefoons en computers werken niet met dat protocol en daarom is er altijd een tussenstation nodig tussen de app op de computer/mobiele telefoon en het intelligente apparaat. Dat wordt een gateway genoemd en die functie kan door een hub worden uitgevoerd. Een belangrijke eigenschap van een communicatieprotocol voor smart home systemen is een laag energieverbruik. Het hoeft geen grote doorvoersnelheden mogelijk te maken, want de gegevensuitwisseling is tamelijk beperkt.

Sensoren met Z-wave protocol

Z wave sensoren zijn er in diverse typen, omdat veel leveranciers dat protocol toepassen. We noemden al sensoren voor de detectie van beweging, licht en brand. We noemden ook verbreekcontacten, omdat die volledig elektronisch werken. Het is geen type schakelaar. Er zijn ook sensoren die wateroverlast detecteren. Voor kantelende deuren, zoals bijvoorbeeld van een garage, bestaat een speciale sensor. Tenslotte noemen we hier sensoren met meer dan een type detectie ineen, zoals licht, beweging, temperatuur en vochtigheid.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Jouw Smart Home
Logo