Wat is een VPN en hoe werkt het?

Wat is een VPN, hoe werkt het en wat kun je er precies mee?

Een vraag die regelmatig gesteld word want VPN’s winnen de laatste tijd enorm aan populariteit.

Jij hebt waarschijnlijk ook iets over VPN servers en anoniem internetten gelezen. Zodoende ben je hier uitgekomen. Je bent benieuwd wat een VPN is en wat je er mee kunt doen. En is een VPN eigenlijk wel legaal?
In dit artikel leggen we uit wat een VPN is, hoe het werkt en wat de mogelijkheden zijn.

Wat is een VPN?

De term VPN is een afkorting van Virtual Private Network. Met zo’n virtueel privé netwerk maak je een beveiligde en afgeschermde en versleutelde verbinding tussen jouw apparaat en het internet.

Deze privéverbinding ‘overruled’ dan jouw normale verbinding van je internetprovider. In plaats van jouw eigen IP-adres surf je met het IP adres van je VPN server. Zo kun je praktisch anoniem internetten en jezelf ontraceerbaar maken.

Anoniem internetten

Als je over het internet surft doe je dat met je eigen IP adres. Dit IP adres is terug te leiden naar jouw woonadres of het adres waar de internetverbinding geregistreerd staat.

Als je met een VPN surft en je dus het IP-adres van de VPN provider gebruikt is deze niet direct terug te leiden naar jou. Het IP van een VPN wordt namelijk door meerdere tegelijk gebruikt en wordt gehost in een datacenter.

Natuurlijk zijn er nog tal van andere traceertechnologieën maar op deze manier kun je al een stuk anoniemer internetten.

Bescherm je privacy

Er word steeds meer data door allerlei sites en tools vergaard. Door een VPN te gebruiken kun je dit aanzienlijk verminderen voor jezelf. Zo kun je jouw privacy beter beschermen dan wanneer je het ‘gewone’ internet gebruikt.

Hoe werkt een VPN?

De werking van een VPN is eigenlijk vrij simpel als we alle technologische nerd-talk achterwege laten. In de basis komt het op het volgende neer.

Een VPN is een webserver waar meerdere IP adressen op aangesloten zijn. Andere apparaten kunnen verbinding maken met deze servers en daarna via de IP-adressen die gekoppeld zijn over het internet surfen.

In enkele stappen uitgelegd:

  1. Je maakt verbinding met een VPN server vanaf je apparaat (computer, laptop, tablet of smartphone)
  2. Hierna gebruik je je apparaat zoals je dit altijd doet
  3. In plaats van via jouw normale IP adres verbinding te maken met het internet gebeurt dit nu automatisch via het IP adres van de VPN (de VPN server zit tussen jouw apparaat en het internet als een soort schild)

Verbinding maken met een VPN

Wil jij nu ook via een VPN internetten? Dan is het instellen daarvan zo gedaan. Eerst moet je een VPN abonnement aanschaffen, daarna ben je in enkele minuten verbonden.

Als je een abonnement hebt afgesloten kun je de VPN verbinding configureren via de netwerkinstellingen van je apparaat. Vrijwel ieder besturingssysteem heeft een ingebouwde functie hiervoor.

Een andere handige oplossing is door gebruik te maken van de app van de VPN provider die je gebruikt. Steeds meer VPN aanbieders maken deze apps die het instellen van jouw gewenste VPN zo in een paar klikken mogelijk maken.

Via deze apps kun je ook heel makkelijk van server locatie of IP wijzigen. Een kwestie van het land selecteren waarvan je het IP wil gebruiken en één van de beschikbare servers, op opslaan klikken en even je verbinding aan/uit zetten.

Gratis VPN servers

Er zijn ook verschillende gratis VPN servers. Deze gebruiken raden wij echter niet aan want gratis is nooit gratis. In dit geval is de kans hoogstwaarschijnlijk dat je gegevens verkocht worden. Zodoende bescherm je je privacy alsnog niet.

Kies dus altijd voor een betaalde VPN om van de voordelen te genieten. Je hebt al een VPN vanaf 2 euro per maand.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Jouw Smart Home
Logo