Wat is smart home?

De smart home is een concept waarbij het “huis van de toekomst” centraal staat. Een Smart home moet vooral ervoor zorgen dat de bewoners van het huis het super makkelijk krijgt. Los van het gemak die een Smart-home te bieden heeft zorgt het er ook voor dat een huishouding middels elektrische apparaten zoals een smart-phone bediend kan worden. Het concept van de smart-phone omvat verder het bezorgen van een veilig gevoel en het besparen op de kosten van energie en meer. Een belangrijk component binnen smart-home mechanisme is WiFi. Middels WiFi verbindingen komt de communicatie van de verschillende apparaten tot stand.

Apparaten

Zoals nu al een beetje duidelijk wordt bevat het huis van de toekomst allemaal apparaten die met elkaar in verbinding staan. Deze apparaten zijn onder andere een slimme thermostaat of een smart speaker. Maar ook televisie toestellen en andere apparaten kunnen aan het rijtje toegevoegd worden. De smart home mechanisme maakt het mogelijk om al deze apparaten op een afstand te kunnen bedienen. Het instellen van een bepaalde structuur zoals het aanmaken van de lichten in het huis tegen een bepaalde tijd is ook mogelijk. Het ligt eraan wat je zelf wilt bewerkstelligen.

Keuze voor Smart-Home

Er wordt vaker gesteld dat gemak de mens dient. Een Smart-home streeft het gemak ook na. Wel is het de bedoeling dat je wel nagaat welke apparaten het best passen in je situatie. Wanneer alles in orde gemaakt is dan zal je zonder meer de vruchten ervan kunnen plukken. Alhoewel de Smart-Home mechanisme zijn opmars maakt is het nog een relatief een onbekend begrip in Nederland. Het gevolg is dat veel fabrikanten zich aanpassen aan de huidige situaties van de verschillende huishoudens. De huidige situatie is dat verbindingen voornamelijk via Wifi gaat. Een andere variant van de Wifi is de HaLow.

Retrofit

Retrofit en Smart-Home zijn twee aspecten die met elkaar samen smelten. Retrofit houdt in dat de bestaande apparaten in het huis “slim” worden. Zo kun je een slimme thermostaat of een smart speaker op een heel andere wijze bedienen dan aanvankelijk het aanvankelijk het geval is. Een smart koelkast bijvoorbeeld maakt elke keer dat je de deur open maakt een foto die je achteraf kunt bekijken op je mobiel. Dit zorgt ervoor dat je niet telkens je ijskast deur hoeft open te doen. Wanneer je naar de supermarkt moet gaan weet je ook meteen wat je erbij moet kopen. Allemaal handigheid bij elkaar.

Synchroon

Op dit moment lopen niet alle processen van een Smart-home” nog synchroon. Bijvoorbeeld als je met je auto komt aan rijden dan is het de bedoeling dat je garage deur meteen open gaat. Dat de processen van een “smart-home” nog niet synchroon lopen komt meer omdat de verschillende apparaten volgens een andere methode aangesloten zijn op het netwerk. Het is een van de punten die die wel degelijk aandacht vergt van de ontwerpers van het “smart-home” mechanisme. Het zal natuurlijk een poosje duren maar er is wel zicht op oplossingen die dit knelpunt snel tot het verleden zal doen behoren.

Keuzes en Synchronisatie

Welke keuzes er gemaakt moeten worden betreffende het synchroniseren van de processen van een “Smart-home” is niet eenvoudig. Er gaat veel denkwerk vooraf aan te pas. Dit is omdat menselijk handelen een dynamisch proces is. Mede daardoor hebben bedenkers van het “Smart-home” principe veel werk aan de winkel. Toch zijn er bepaalde aspecten die als leidraad dienen bij het bedenken van de processen. Geld besparen en het gemakkelijker maken zijn twee van de vele aspecten die meegenomen dienen te worden om het geheel sluitend te maken. Voor kunnen componenten van een “smart-home” terug gevonden worden in vooral de apparaten zoals een Smart Led Lamp, een Smart-tv of een smart speaker. Alhoewel er nog gesleuteld wordt aan dit aspect ziet het er heel veelbelovend uit!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Jouw Smart Home
Logo