Maak met een Wifi schakelaar je huis smart

Zou het niet handig zijn als je lampen en andere elektrische apparaten al zittend in je stoel kan aan- en uitzetten? Er zijn schakelaars met een afstandsbediening. Dus als het alleen om de schakelaars gaat, dan is dat een oplossing. Maar als je ook de verwarmingsthermostaat op afstand wilt regelen en graag een inbraakalarmsysteem hebt dat je waarschuwt waar je ook bent, dan is een integraal systeem beter en handiger. We noemen dat een smart home systeem in samen werking met een slimme schakelaar.

Smart home

Een smart home systeem bestaat uit diverse intelligente apparaten, die draadloos met een centraal systeem, een hub, gegevens uitwisselen. Die intelligente apparaten hebben elk een bepaalde functie binnen het smart home systeem. Een intelligente schakelaar is een voorbeeld. De genoemde thermostaat is een andere. Er zijn veel verschillende intelligente apparaten beschikbaar. Er is ook een redelijk aanbod van hubs. Bij de keuze van een hub is het belangrijk om na te gaan dat die het mogelijk maakt om het gewenste smart home systeem op te zetten. Dat betekent dat je al de gewenste intelligente apparaten met die hub kunt aansturen. Een smart home systeem omvat ook een app voor op een mobiele telefoon of computer. Via die app kan er een communicatieverbinding worden opgezet tussen je mobiele telefoon/computer en de hub, om bijvoorbeeld een instelling van een intelligent apparaat te wijzigen. Omgekeerd kan de hub een verbinding met je mobiele telefoon/computer maken om een inbraakalarm door te geven.

[dfrcs name=”Wifi smart schakelaar” title=”Smart home WiFi schakelaar” filters=”image=1″]

Communicatieprotocollen

Een hub communiceert draadloos met aan de ene kant je mobiele telefoon/computer. Daarvoor wordt het wifi-protocol gebruikt. Dan is het mogelijk om ook ergens buiten je woning met je hub contact te hebben. Dan moet je wel een externe wifi-aansluiting in huis hebben en dien je natuurlijk bereikbaar te zijn. Een communicatieprotocol is een set van afspraken over hoe gegevens uitgewisseld worden, zoals wifi. Aan de andere kant wisselt de hub gegevens uit met intelligente apparaten. Daarvoor kan wifi worden gebruikt. De genoemde wifi schakelaar smart home is een voorbeeld. Andere communicatieprotocollen waar intelligente apparaten mee kunnen werken, zijn onder meer Z-wave, Zigbee en X-10. De hub en een intelligent apparaat kunnen met hetzelfde communicatieprotocol gegevens uitwisselen.

Intelligente schakelaar

Een intelligente schakelaar is een veel gebruikte component in een smart home systeem. Zo’n schakelaar is niet alleen handig om vanuit je stoel iets aan of uit te kunnen zetten. Je kunt bijvoorbeeld hetzelfde doen vanuit je auto. Ook kan je de hub programmeren, opdat die een apparaat aan- of uitschakelt op een bepaald tijdstip. Dat kan en meer met een wifi schakelaar smart home in combinatie met een hub en de app.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Jouw Smart Home
Logo