Wifi wandschakelaar: Hoe kies je het beste model in 2022?

Sinds het mogelijk is geworden een woning te automatiseren, hebben veel mensen geïnvesteerd in intelligente huishoudelijke apparaten. Om het verlichtingssysteem te moderniseren, kunt je investeren in een wifi wandschakelaar.

Wat is een wifi wandschakelaar en hoe werkt het?

Een wifi wandschakelaar is een alternatief voor wie het centrale verlichtingssysteem van het huis wil automatiseren. Dit apparaat is in staat de functionaliteit, intensiteit en toon van de verlichting nauwkeurig te regelen. Met het apparaat kan de gebruiker de lampen in- en uitschakelen, de intensiteit en de toon van de verlichting regelen, of zelfs tijden instellen waarop de lampen moeten werken. Wi-Fi-schakelaar-gerelateerde functies kunnen zelfs helpen energie te besparen en de kosten te verlagen door het onnodig gebruik van lampen te voorkomen.

Al deze functies kunnen worden bediend via een smartphone-applicatie met Android of IOS-systeem, omdat de Wi-Fi-schakelaar de hele tijd verbonden is met draadloos internet. Sommige modellen worden ook aangedreven door spraakopdrachten – zolang het apparaat compatibel is met Google Home of Amazon Alexa. Een ander interessant feit is dat sommige meer geavanceerde modellen ook andere apparaten dan lampen kunnen aansturen. Maar in dit geval moeten alle functies worden gecentraliseerd in een smart home controleapparaat.

Ken alle voordelen van een schakelaar die op een draadloos netwerk is aangesloten:

  • Je kunt meerdere lampen bedienen met slechts één Wi-Fi-schakelaar;
  • Het kan worden bediend met een smartphone applicatie of spraakcommando;
  • Help elektrische energie te besparen;
  • Regelt de werking, de intensiteit en de verlichting toon;
  • Relatief betaalbare prijs.

Werkt de Wi-Fi-schakelaar met elke lamp?

Zorg ervoor dat je een Wi-Fi-schakelaar koopt die compatibel is met de lampen die in jouw huis zijn geïnstalleerd – vooral als het LED-lampen zijn. Als je slimme lampen wilt installeren, moet je ze in compatibele contactdozen plaatsen.

Wat zijn de verschillen tussen de slimme lamp en de Wi-Fi-schakelaar?

Zowel de slimme lamp als de Wi-Fi-schakelaar zijn verlichtingsapparaten die worden gebruikt in domotica. Slimme lampen kunnen op afstand worden bediend. Je kunt hun tonality, intensiteit en werkingsuren wijzigen. Bovendien kunt je met de toepassing het stroomverbruik meten. Het apparaat is plug-and-play geïnstalleerd, wat betekent dat je het met weinig of geen moeite kunt verplaatsen.

Compatibiliteit met intelligente huishoudelijke apparaten

Bij het kiezen van een Wi-Fi-schakelaar moet je analyseren of het model compatibel is met intelligente home control-apparaten en welke – de belangrijkste zijn Google Home, Amazon Alexa en Apple Siri. Als het apparaat dat je kiest met deze en meer virtuele assistenten communiceert, zijn de mogelijkheden vrijwel onbeperkt.

Uitrustingskosten en installatie

Een andere variabele die moet worden geëvalueerd bij de aankoop van de intelligente schakelaar is de prijs van de apparatuur en de installatiekosten. Denk eraan dat slimme apparaten niet goedkoop zijn, vooral als je ze in het hele huis wilt installeren.

Vergeet niet dat niet elke lamp in jouw huis op een elektronische schakelaar hoeft te worden aangesloten. Zelden gebruikte ruimten behoeven geen automatisering, alleen ruimten waar veel mensen komen, zoals slaapkamers, woonkamer en keuken.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Jouw Smart Home
Logo