Caliber

Caliber Smart Light, zoals de naam al aangeeft, praten we over een bedrijf dat slimme verlichting maakt. Maar er zijn meer producten met dat merk te krijgen. We zullen op het productaanbod ingaan. Maar eerst geven we enige algemene informatie over het bedrijf en gaan we uitleg over de term smart home.

Caliber Europe B.V.

Het merk Caliber is van het Nederlandse bedrijf Caliber Europe B.V. De onderneming is gevestigd in het Noord-Brabantse Veen, dat valt onder de gemeente Altena. Het bedrijf exporteert naar ruim 25 Europese landen. De website van het bedrijf meldt dat het audio/video producten levert en ook smart home systemen voor consumenten met competitieve prijzen. Daarnaast verkoopt en distribueert de onderneming enige andere merken, waaronder Mio, Garmin en Blaupunkt.

Smart Home van Caliber

Apparaten die met smart home worden aangeduid, hebben elektronica in zich, die het mogelijk maakt om draadloos te kunnen communiceren en op ontvangen commando’s te reageren, gegevens terug te sturen, en eventueel zelfstandig acties te kunnen uitvoeren op basis van ontvangen instellingen en sensorinformatie. Doorgaans wordt een smart home apparaat geregeld met een app op een smartphone en/of tablet. Een smart home systeem kan uit vele verschillende soorten apparaten bestaan, die allemaal een specifieke functie hebben. De communicatie tussen de app aan de ene kant en de apparaten aan de andere kant verloopt vaak via een hub. Het kan zijn dat een koppeling mogelijk is met andere smart home systemen, met name die van Google, Amazon en Apple.

Slimme verlichting

Caliber heeft een uitgebreid aanbod van slimme lampen. Die zijn er in vele vormen en met diverse fittingen. Het bedrijf noemt hun hub voor de slimme verlichting de Gateway. Vele lampen van het bedrijf zijn dimbaar. Dat gebeurt met een speciale dimmer, want een gangbare dimmer is ongeschikt. Met die draadloze (middels Bluetooth) dimmer kunnen de lampen van het merk worden gedimd, zonder dat daarvoor de app nodig is. Er zijn starterspakketten met een aantal lampen en een Gateway voor aantrekkelijke prijzen.

Gateway

Voor de communicatie met de slimme lampen wordt de Bluetooth-technologie gebruikt. Met Gateways kan een maasvormig netwerk in je huis worden opgezet, dat een bereik heeft dat de hele woning kan bestrijken. Middels de Gateway krijgt een netwerk een wifi-aansluiting. Met een router in je huis kan je dan ook daarbuiten een verbinding maken met de lampen. Met de app kan je zo alle slimme lampen regelen, ook als je niet thuis bent. Met de app kan je op programmeerbare tijdstippen en condities de verlichting in je huis laten aan- en uitschakelen.

Vocale besturing

De app kan worden gekoppeld aan Amazon Alexa, Google Home en Apple’s Siri. Dat biedt niet alleen de mogelijkheid om gesproken opdrachten geven, maar kunnen de slimme lampen ook worden opgenomen in een al aanwezig smart home-systeem van een van de genoemde merken. Er zijn veel merken van slimme apparaten, die een vergelijkbare koppeling bieden.

Andere slimme apparaten

Onder het merk Caliber zijn niet alleen slimme lampen te krijgen, maar ook onder meer beveiligingscamera’s, deurbellen (mogelijk met camera en intercom), sirenes, stekkers en sensoren. Qua sensoren kan je denken aan bewegings-, water-, deur- en raamsensoren.
Jouw Smart Home
Logo