Fibaro

Fibaro is een interessante speler op het gebied van Internet of Things (IoT). IoT betekent dat middels het internet allerlei apparaten (dingen) onderling gegevens uitwisselen, waarbij menselijke inbreng niet per se nodig is. Smart home kan worden gezien als het deel van IoT dat zich richt op de woning. Het bedrijf werd opgericht in 2010 en heeft zijn hoofdvestiging en een fabriek in het Poolse Poznan. De onderneming is inmiddels actief in ruim honderd landen. Het heeft een R&D-afdeling dat is gevestigd in Zielona Góra. Dat is ook in Polen. Bij het bedrijf werken circa 250 mensen. Het bedrijf ziet als zijn missie de verrijking van het leven van personen door oplossingen die een veilige, vriendelijke en comfortabele thuissituatie bevorderen. In 2018 werd het bedrijf overgenomen door het Italiaanse Nice S.p.A.

Productgroepen Fibaro

Fibaro maakt onderscheid tussen de volgende smart home productgroepen:
 • Gateways
 • Verlichting
 • Verwarming
 • Poorten en rolluiken
 • Veiligheid en beveiliging
 • Activering
We zullen die productgroepen kort bespreken.

Gateways

Een gateway vormt het hart van een Fibaro-systeem. Aan de ene kant heeft die een draadloze communicatieverbinding met een app op een smartphone of tablet. Aan de andere kant wisselen alle slimme apparaten van het systeem gegevens uit met de gateway. Aan de hand van de instellingen door de gebruiker, neemt de gateway op basis van gegevens die worden ontvangen van sensoren zelfstandige beslissingen. Middels wifi wordt met de smartphone/tablet gecommuniceerd, maar met een ander communicatieprotocol met de andere componenten van het systeem. Afhankelijk van gewenste capaciteit, die wordt bepaald door het type en aantal van de andere apparaten van het systeem, kan men kiezen tussen een aantal gateways.

Verlichting

Qua verlichting kunnen we onderscheid maken tussen:
 • De serie van intelligente schakelaars en stopcontacten genaamd Walli We praten hier over een schakelaar, dimmer, stopcontact, besturing van rolluiken, rolgordijnen en garagedeuren. Spoedig komt daar een controller bij.
 • Dimmer 2 Een intelligente dimmer met heel veel mogelijkheden.
 • Switches Met switches worden intelligente schakelaars bedoeld die breed toepasbaar zijn. Ze kunnen zelfs gegevens verstrekken over het energieverbruik.
 • RGBW Controller 2 Deze controller regelt niet alleen de gewenst lichtsterkte, maar ook de kleur ervan.
 • Wall Plug Dit stopcontact kan onder meer als schakelaar dienst doen en meet ook het energieverbruik.

Verwarming

In deze groep gaat het met name om een intelligentste thermostaatknop met vele functies opgenomen in een radiatorkraan.

Poorten en rolluiken

In deze groep is het meest representatief de Roller Shutter 3. Met deze module kunnen elektrische systemen als rolgordijnen, luifels, jaloezieën, rolluiken, poorten en hekken worden bestuurd.

Veiligheid en beveiliging

Onder deze productgroep vallen een intercom, bewegingssensor, deur-/raamsensor, overstromingssensor, rooksensor en CO-sensor.

Activering

In de productgroep activering zien we een keyfob (afstandsbediening), een drukknop, een apparaat dat handgebaren herkent en de Yubii app.

Beheer

Een Fibaro-systeem is een compleet systeem, inclusief beheerfunctie. Diverse Fibaro-apparaten werken met Samsungs SmartThings en er zijn er ook die werken met Apple Homekit. Dat betekent dat je als je Samsungs SmartThings of Apple Homekit voor je smart home gebruikt, je daarin Fibaro-apparate kunt opnemen.
Jouw Smart Home
Logo