tado

Je besteedt jaarlijks veel geld aan de verwarming van je woning. Als je die kosten met het gebruik van slimme apparaten kunt verlagen, dan is dat zeker welkom. Tado is een merk van dat soort apparaten en daarom kan het de moeite lonen om daar eens naar te kijken. Dat doen we in dit artikel.

Een korte tado bedrijfsgeschiedenis

Het merk is van de Duitse onderneming Tado GmbH. De hoofdvestiging is in München. Het bedrijf maakt niet alleen slimme thermostaten, maar ook airconditioning. De onderneming werd opgericht in 2011. Het eerste product van het bedrijf was op het gebied van verwarming en werd in 2012 op de markt gebracht in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Het Verenigd Koninkrijk kwam daar in 2013 bij. Het tweede type product voor intelligente airconditioning, Smart AC Control genoemd, werd halverwege 2015 in Europa en de VS uitgebracht. We laten dat type producten hier echter buiten beschouwing.

Smart home

Voordat we ingaan op de producten van Tado, eerst iets over smart home. Smart home betekent dat apparaten zijn uitgerust met elektronische componenten, waardoor die draadloos kunnen communiceren en in staat zijn op basis van via die weg ontvangen instructie taken te vervullen. Die apparaten hebben daarom elektrische stroom nodig. Ze worden slimme apparaten genoemd en er zijn verschillende typen van, die elk een specifieke functie vervullen. Doorgaans kunnen ze ook gegevens terugzenden, dat kan zijn op verzoek of afhankelijk van de functie op eigen initiatief. Slimme apparaten worden met een app op een smartphone of tablet geregeld. De apparaten van Tado vallen in de categorie smart home.

Slimme thermostaten

Op het gebied van slimme thermostaten biedt het merk:
  • bedrade thermostaat
  • draadloze thermostaat
  • slimme radiatorknop
De thermostaten van Tado zijn ontwikkeld om door intelligente temperatuurregeling je verwarmingskosten te verlagen, zonder comfortverlies. Voor de gegevensuitwisseling tussen aan de ene kant een slimme thermostaat en aan de andere kant je smartphone/tablet wordt een bridge toegepast. Die bridge staat weer in verbinding met de wifi-router die in huis hebt staan. Je smartphone/tablet gebruikt namelijk wifi. We zullen de producten uit het lijstje in de volgende subparagrafen bespreken.

Bedrade thermostaat

De bedrade thermostaat komt in plaats van een bestaande thermostaat. Middels diverse metingen, waarvoor de thermostaat sensoren gebruikt, speelt de thermostaat optimaal in op je wensen en de omstandigheden. Onder meer wordt gedetecteerd of je nog in de ruimte aanwezig bent.

Draadloze thermostaat

De draadloze thermostaat regelt de temperatuur op dezelfde manier als de bedrade thermostaat, maar is draadloos. De draadloze thermostaat wisselt gegevens uit met een draadloze ontvanger die in verbinding staat met de verwarmingsketel.

Slimme radiatorknop

De slimme radiatorknop van Tado komt in plaats van standaard radiatorknoppen en andere thermostaatknoppen. De temperatuur kan door de slimme radiatorknoppen per ruimte worden geregeld. Dat kan met de app en je kunt dat dus op afstand doen.

Integratie

De Tado slimme apparaten kunnen worden ingepast in de smart home systemen van Apple, Google, Amazon en eNet. Dat betekent onder meer dat ze gesproken commando’s via Siri, Amazon Echo en Google Assistent kunnen uitvoeren. Met IFTTT kunnen verbindingen worden gemaakt met andere slimme apparaten en applicaties.
Jouw Smart Home
Logo