Slimme apparaten
Iedereen heeft tegenwoordig wel één slim apparaat in huis. Misschien heb jij er wel meerdere in je huis zonder dat je het weet? Of misschien ben jij juist een enorme fan van dit soort apparaten en staat je huis er al vol mee. Een slim apparaat is een apparaat dat verbonden is met het internet én zelf acties uitvoert zonder aangestuurd te worden. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een slimme rookmelder, een slim deurslot, of slimme lampen.
Welke slimme apparaten zijn er?
Er zijn ontzettend veel slimme apparaten. En die apparaten kun je vaak ook aan elkaar koppelen. In veel gevallen kun je al je slimme apparaten in één app bundelen en ze met die app aansturen en bedienen. Ook kun je de meeste slimme apparaten door spraak aansturen. Deze slimme apparaten kunnen ook met elkaar communiceren.
Zo kun je bijvoorbeeld jouw slimme lampen koppelen aan jouw slimme deurslot. Als jij dan het slimme deurslot opent, dan weet het slot dat het een seintje moet geven aan de lampen. Die gaan dan automatisch aan. Ideaal, zo kom je altijd binnen in een verlicht huis.
Andere voorbeelden van slimme apparaten zijn: een slimme thermostaat, een slimme speaker, een slimme deurbel, smart speakers, slimme schakelaars, slimme stekkers, slimme verlichting, slimme radiatorknoppen, robotmaaiers, robotstofzuigers en nog veel meer.
Slimme verlichting
Erg populair is de slimme verlichting, zoals de Philips Hue lampen. Deze lampen kun je allemaal in één app bedienen. En je kunt de lampen natuurlijk via spraak bedienen. Je hebt bij deze slimme verlichting wel een Hue bridge nodig. Met deze bridge kun je de lampen allemaal aan elkaar koppelen, zodat ze ook met elkaar kunnen communiceren.
Slimme deursloten
Slimme deursloten zie je tegenwoordig steeds vaker. Via de app kun je de deur openen. Ook als je zelf nog niet thuis bent, maar wel iemand binnen wil laten, dan kan dat via de app. Je kunt je slimme deurslot ook koppelen aan de slimme deurbel. Je kunt dan altijd zien wie er voor de deur staat. En je kunt vanaf de bank via de app de deur openen.
Robotstofzuigers
Een ander slim apparaat dat steeds bekender wordt, is de robotstofzuiger. Het begon ooit als een leuke gadget, maar tegenwoordig zijn deze robotstofzuigers steeds krachtiger en beter. Vroeger liepen ze regelmatig vast, of kwamen ze in de knoop met meubels of spullen. Maar tegenwoordig zien de robotstofzuigers zelf het vuil liggen en gaan automatisch naar het vuil toe om het op te zuigen. Een robotstofzuiger hoef je niet aan te sturen. Jij gaat naar je werk, je zet de robotstofzuiger aan en je komt thuis in een schoon huis.
Slimme thermostaat
Je kunt de slimme thermostaat bedienen met een app op je telefoon. Als je van je werk naar huis rijdt, dan kun je de thermostaat al iets hoger zetten. Je komt dan thuis in een warm huis. Ga je weg en ben je vergeten de thermostaat lager te zetten? Dan kan dat ook heel eenvoudig via de app. Op deze manier kun je flink besparen op je energiekosten.
Slimme speaker
De slimme speaker zie je bij veel mensen in huis. Je kunt als je thuis komt door middel van een spraakcommando direct een muziekje aanzetten. En als je weggaat, of gaat slapen, dan kun je het commando geven dat de muziek uit moet. Uiteraard kun je ook de slimme speaker met een app bedienen. Je kunt deze slimme speaker met heel veel apparaten koppelen. Ook bijvoorbeeld met slimme verlichting. De verlichting kan dan feller of minder fel worden op basis van de beat van de muziek.
Slimme apparaten aan elkaar koppelen
Als je al je slimme apparaten aan elkaar wilt koppelen, dan heb je een hub nodig. Een voorbeeld van zo’n hub is het Google Nest. Hieraan kun je al je slimme apparaten koppelen. Een vereiste is wel dat al die slimme apparaten wel dezelfde taal moeten spreken. Anders kun je ze niet één op één koppelen. Dan heb je vaak nog een extra tussenstap nodig om een koppeling mogelijk te maken.
Het is verstandig om voordat je een slim apparaat koopt, te kijken met welk communicatieprotocol het communiceert. De Philips Hue lampen communiceren via Zigbee. Als je een ander slim apparaat wilt koppelen met de verlichting, dan moet dat andere apparaat ook communiceren via Zigbee. Anders wordt koppelen erg ingewikkeld. Er zijn een aantal communicatieprotocollen die vaak voorkomen, namelijk:
- Zigbee
- Zwave
- Thread
- Bluetooth
- Wifi
- Infrarood
Slimme apparaten moeten ook geüpdatet worden
Slimme apparaten zijn slim tot op zekere hoogte. Ze functioneren redelijk zelfstandig, maar uiteindelijk ben jij degene die de touwtjes in handen heeft. Jij bepaalt wat het apparaat doet en moet doen. Het is daarom ook belangrijk om regelmatig te controleren of jouw slimme apparaten geüpdatet moeten worden. Dat is altijd verstandig om zo snel mogelijk te doen als er een nieuwe software-update klaar staat. Op die manier geef je hackers geen kans om jouw slimme apparaten te hacken.
Vaak kun je bij je slimme apparaten instellen om de updates automatisch te installeren. Wil je het liever handmatig doen? Dan kan dat natuurlijk ook. Zodra er een nieuwe update beschikbaar is, krijg je een melding via de app waaraan het slimme apparaat is gekoppeld. In de app kun je ook precies lezen hoe het slimme apparaat geüpdatet moet worden.
Als je slimme apparaat niet werkt?
Het kan ook bij slimme apparaten voorkomen dat ze niet werken. Dat is dan natuurlijk erg vervelend. Er wordt dan niet geluisterd naar jouw spraakcommando’s en ook kun je de app niet gebruiken. Gelukkig kun je ieder slim apparaat ook handmatig bedienen. En de oplossing voor een slim apparaat dat niet wil doen wat jij zegt, is vaak het resetten van het apparaat. Dat is vaak erg makkelijk en eenvoudig te doen. Zorg er ook altijd voor dat je software van je slimme apparaat up-to-date is. Dan voorkom je vaak problemen met de spraakbesturing van je apparaat en ook problemen met de bediening van je slimme apparaten via de app.