Smart home producten

Smart home producten: wat is dat nu precies?

Je hoort en ziet steeds vaker smart producten. Slimme producten, maar hoe slim zijn die producten en wanneer is een product een slim product. Daar gaat dit artikel over. Wij nemen je mee in de wereld van de smart home producten. Na het lezen van dit artikel zul je erachter komen dat jij waarschijnlijk ook al een aantal smart producten in je huis hebt.

Wat is een smart home product?

Een smart home product is een artikel dat verbonden is met het internet en zelfstandig acties kan uitvoeren. Je kunt hierbij denken aan slimme rolluiken die vanzelf dichtgaan als de zon op de sensor valt. Of slimme verlichting, die vanzelf aangaat als er beweging gedetecteerd wordt. Het zijn slimme producten die je in je huis kunt gebruiken.

Welke smart home producten zijn er?

Er zijn inmiddels ontzettend veel smart home producten te koop. Je hebt slimme verlichting, slimme deurbellen, slimme rolluiken, robotstofzuigers, robotgrasmaaiers, slimme thermostaten, smart-televisies, smart luidsprekers en zelf slimme deursloten.

Al deze slimme producten kun je via spraak en via een app besturen. De producten kun je ook aan elkaar koppelen. Zo kun je bijvoorbeeld je slimme deurslot koppelen aan je slimme verlichting. Zodra jij de sleutel van je slot omdraait in het slot, gaat er een signaal van je deurslot naar je verlichting. Je verlichting in de gang gaat dan direct aan. Zo kom je nooit thuis in een donker huis.

Smart producten aan elkaar koppelen

Als je al je smart home producten via spraak of via één app wilt bedienen, moet je de producten aan elkaar koppelen. Hiervoor heb je vaak een apparaat nodig dat de smart producten ondersteunt. Dat kan bijvoorbeeld een Google nest zijn. Het Google nest is het centrum van alle apparaten. Als je je lampen aan wilt doen, dan geef je dat commando aan het Google nest. Die pikt jouw stem op en weet dan dat jij wilt dat de lampen aan gaat.

Het is belangrijk dat al je smart home producten communiceren volgens hetzelfde communicatieprotocol. Ze moeten dus dezelfde taal spreken. Alleen dan kun je al je smart producten aan elkaar koppelen.

Hoe werkt een smart home product?

Als je een smart home product koopt, dan moet je het product eerst aan je netwerk koppelen. Dus je koppelt de verlichting aan je Google nest, maar ook je slimme deurbel, je smart-televisie en je slimme thermostaat. Dat doe je door naar de app te gaan en via die app te zoeken naar het slimme product dat je wilt toevoegen aan je Google nest. Als het product is toegevoegd, dan kun je het direct bedienen via spraak of via de app.

Het bedienen van je smart home producten door middel van het geven van een spraakcommando is erg makkelijk. Je zegt: ‘He Google’ en daarna het commando. Dus als je wilt dat de lampen uit gaan dan zeg je: ‘He Google, doe de lampen uit’. Jouw Google nest weet dan wat jij bedoelt en zal de actie uitvoeren.

Wat moet je doen als je smart home product niet meer werk?

Reageert je smart home product niet meer op je stem en ook niet meer op de commando’s die je in de app geeft? Dan is de beste oplossing om het product te resetten. Dat kan bij de meeste apparaten door het Google nest te resetten. Vaak zit er een knopje op de achterkant. Maar je kunt dit ook doen door het apparaat zelf handmatig te resetten. De methode van resetten kan per product verschillen. Dus je kunt dan het beste de gebruiksaanwijzing even lezen om erachter te komen hoe het resetten in zijn werk gaat.

Als resetten niet helpt, dan moet je contact opnemen met de fabrikant van het product. Omdat het een slim product is, kunnen ze vaak ook een reset op afstand uitvoeren. In de meeste gevallen kun je je slimme home product daarna weer gewoon gebruiken.

Waar kan ik smart home producten kopen?

Je kunt smart home producten in diverse winkels kopen. Ook zijn er veel online winkels die dit soort producten verkopen. Er zijn ook winkels en webshops die uitsluitend smart home producten verkopen. Je moet er altijd opletten dat je nieuwe smart home product hetzelfde communicatieprotocol gebruikt als je andere smart home producten. Is dat niet het geval, dan kun je dat nieuwe product niet aan alle andere producten kopen.

De meest voorkomende smart producten

Misschien ben je benieuwd wat nu de meest voorkomende smart producten zijn. Allereerst heb je de smart-televisie. Heel veel mensen hebben dit type televisie in huis, zonder dat ze dat weten. Je kunt dit gemakkelijk controleren door te kijken of je ook via je televisie allerlei app kan bekijken. Als dat zo is, dan heb je een smart-televisie. Die zou je dan ook kunnen koppelen aan je Google nest. Je kunt dan je televisie met je stem bedienen.

Slimme verlichting wordt steeds populairder. Zo heb je de slimme verlichting van Philips Hue. Om deze verlichting te bedienen heb je een Hue bridge nodig. Aan dat apparaat kun je tot wel 50 lampen koppelen. Je kunt al die verlichting indelen in ruimtes. Ideaal als je alleen wilt dat de lichten in de woonkamer aanblijven. De verlichting is met spraak en met een app te bedienen. Het is zelfs mogelijk om de app op je computer te installeren. Dan kun je met je muis eenvoudig de app bedienen.

Smart home producten zijn razend populair

De populariteit van de smart home producten stijgt enorm. Het is natuurlijk ook veel eenvoudiger om de lampen aan te doen door het geven van één commando in plaats van 10 lampen apart aan te doen door de schakelaar om te zetten. Datzelfde geldt voor de slimme thermostaat. Je kunt als je van je werk naar huis rijdt, via de app je verwarming aanzetten. Dan kom je altijd in een warm huis thuis en je verspilt niet onnodig veel energie. Ook als je een keer weggaat en vergeten bent de thermostaat omlaag te doen. Dan kan dat heel eenvoudig via de app. Waar ter wereld je ook bent.

Jouw Smart Home
Logo